Závěr sezóny na manětínském zámku - "Jaké vzpomínky nám letošní rok přinesl"

S příchodem podzimu se loučíme nejen s prosluněným létem, ale i s hlavní zámeckou sezónou. Ta letos započala už koncem března a zvesela přivítala jaro na nádvoří i v komnatách manětínského zámku. Velikonoční jarmark byl krásným předskokanem kulturního dění za zámeckou branou, na který mohly navázat již hlavní hvězdy programu.

První červencový víkend zazářil Honza Dědek se svojí talkshow 7 pádů. Jsme moc rádi, že na pohovku hostů usedl pro Manětín dobře známý herec Marek Taclík, dále také zábavná Iva Hüttnerová i oblíbený bavič Martin Dejdar.

V červenci se rovněž poprvé uskutečnil Francouzský den, který návštěvníky vtáhnul do smyslné Francie. Kromě dobrého jídla a pití se všichni příchozí mohli zábavnou formou seznámit se zajímavostmi ze života v Galii, francouzským impresionismem i replikami dobových oděvů a zbraní.

Den plný pestrého programu pro rodiny s dětmi jsme si pro vás přichystali i v srpnu. Barokní den nabídnul úchvatné vystoupení fríského koně Tajfun, divadlo a výtvarný workshop pro děti, jízdy kočárem, představení šermířů i lovecké kynologie a veselou rodinnou hru spolu s dětskými prohlídkami zámku. Jsme rádi, že i letošní barokní slavnost protkaná tématem květin a malířství oslovila malé i velké příznivce zámeckých akcí.

A téma malířství nás neopustilo ani na konci prázdnin. Do Manětína zavítal známý český malíř Petr Brandl, a jak mu bylo vlastní, rozproudil krev všem obyvatelům manětínského zámku. Speciální kostýmované prohlídky u příležitosti Hradozámecké noci tak divákům vesele i dramaticky připomněly kus významné manětínské historie.

Tak milá sezóna chtěla prostě přípitek! A proto nakonec září nesmělo chybět Manětínskému vinobraní, které jsme pro vás druhým rokem spolu s městem Manětín připravili. Komentované ochutnávky vín a burčáku od moravského vinaře Michala Štěpánka, živá hudba v podání kapely Sortiment i chutné občerstvení zpříjemnilo okamžik střídání léta s podzimem.

Ačkoli s hlavní sezónou se loučíme, konec akcí ani zimní spánek zámek nechystá! Na konci října se můžete těšit na noční divadelní prohlídky Na Manětínských stínadlech, které vám zprostředkují skutečné příběhy lidí, kteří byli v Manětíně popraveni. 14. prosince vás pak zveme do zámecké oranžérie na představení Koleda pro Štědrušku, kde můžete nasát vánoční a pohádkovou atmosféru. Těšíme se na vás!